Varför jag kemikaliebantat vårt hem

massa plastleksaker i en hög

Plastbanta. Ett ord som ligger i tiden.

Hej darlings. I dag tänkte jag skriva om någonting som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen Plastbanta, eller ännu bättre, kemikaliebanta, ligger mig varmt om hjärtat.För några år sedan läste jag boken ” Den onda badankan, ditt barn och de osynliga gifterna av Katarina Johansson.

massa plastleksaker i en hög
Om plastbantning, en önskan att leva i ett giftfritt hem

För mig var det ett brutalt uppvaknande, hur sakerna vi omger oss omkring, kan vara rent skadliga. Hormonstörande, cancerframkallande, allergiframkallande, ja listan kan göras hur lång som helst.

I samband med att jag blev sjuk i cancer vaknade ett ännu större intresse för ”gifteliminera”, framförallt hemmiljön.

Att kemikaliebanta sitt hem är en ganska lång process och när man börjar kan kännas överväldigande. Var ska jag börja? Kostar det mycket pengar? Är det någon ide över huvud taget, eller skadan är redan skedd?

Mitt bästa råd är att ta det steg för steg och att tänka att varje ändring du gör, är ett steg i rätt riktning. Du behöver inte byta ut allting på en gång, men nästa gång du står där i affären och tänker köpa en ny sak till hemmet, kan du undersöka om varan är en kemikaliebomb och får stanna kvar i affärshyllan, eller om den är okej och får följa med hem.

För enkelhets skull kommer jag dela upp mina bästa tips, för rum till rum. Jag tänkte börja med köket, ett rum som jag hävdar bestämt man borde se över noga i. Vad lagar vi maten i? Vad gör plasten med våra livsmedel och våra kroppar egentligen? Skrämmande eller hur? Hur kan man veta vem det? Man kan mäta kemikalierna som har utsöndrats i dammtussar och mest kemikalier hittar man faktiskt i barnen rum.

Så i följande inlägg kan ni läsa om vad jag har gjort hemma, rum för rum, för en giftfriare hemmiljö. Kanske du blir inspirerad och kopierar något av mina tips? Lägger upp allt eftersom. Kram på er!