Vad är reumatoid artrit?

Ledgångsreumatism kallas även reumatoid artrit och förkortas ofta för RA. Det är en inflammatorisk sjukdom och börjar ofta i små leder i händer och fötter. Inflammationen gör lederna stela och lederna svullnar, blir ömma och man får ont. Sjukdomen varierar mycket från person till person och ger olika mycket besvär i perioder. Drabbar 2,5 % av befolkningen.

Stelheten brukar vara värst på morgonen eller efter att man har varit stilla en längre stund. Ledgångsreumatism omfattar inte bara lederna utan är en sjukdom som kan påverka hela kroppen, man kan till exempel få inflammation i organ som lungsäcken, hjärtsäcken, ögonen, eller blodkärlen. Sjukdomen varierar mycket från person till person och ger olika mycket besvär i perioder. På min mottagning som örtterapeut kommer en del kunder till mig med reumatism, i bland med så stora besvär som påverkar deras livskalitet. Med hjälp av rätta örter och kosttillskott och näring, kost- och levnadsändringar kan det vara möjligt att uppnå bättre hälsa. Här kan du läsa mer om örtterapi och du kan boka din konsultation här.

 

Referenser: Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 221

Internet:

Hämtat den 13 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ledgangsreumatism/