Vad är god hälsa?

Att ha en god hälsa betyder att vara frisk och att må bra. Eventuell smärta i kroppen är tillfällig och kortvarig. Vår hälsa påverkas av det vi äter, känner, upplever, av vår sömn och om vi trivs med vårt liv och vår tillvaro bland annat.

Vår hälsa påverkas både av psykiska och fysiska omständigheter. En sjukdom kommer ofta insmygandes bit för bit, varav hälsan försämras gradvis, vilket gör att många människor går omkring troendes att de är friska, fast de kan ha de svårt att sova, ha trög mage och stressrelaterade problem bland annat.

Samtidigt finns det människor som är genuint hälsosamma, med en bra balans mellan jobb och fritid, med sunt leverne både när det gäller mat, träning och umgänge som drabbas av svåra sjukdomar. I många av dessa fall kan en känsla av orättvisa infalla sig hos den drabbade, ” varför blev just jag drabbad? Jag som lever så hälsosamt”

Vår hälsa är ingenting vi kan ta för givet, utan någonting som vi ska ta hand om hela tiden och verkar så att den stannar kvar.

Min erfarenhet är att många är medvetna om hur man gör för att förbättra sin egen hälsa, men ovilliga att göra uppoffringar som att sluta röka, lägga om sin kost och börja träna.

En svårare sjukdom som exempelvis cancer, kan leda till ett uppvaknade för individen i fråga att börja ta hand om sin hälsa. Att bli sjuk behöver inte enbart vara någonting negativt.

I dagens samhälle med många intryck och ofta stressartiga situationer och föroreningar, är det extra viktigt att ta hand om sin hälsa. För att förbättra sin hälsa är det viktigt att se över sin kost, att äta så ren mat som möjligt, gärna ekologiskt, väl sammansatt och balanserad. Tallriksmodellen som livsmedelsverket förespråkar tycker jag inte är en hälsosam metod, jag tror att för att förbättra vår hälsa ska intaget av bröd och gluten och mejeriprodukter reduceras mycket mera än vad livsmedelsverket rekommenderar. Att i stället äta mer grönt och mer vegetariskt gör att vår kropp har lättare att smälta maten och ta upp näringsämnen lättare.

Kemikalier i vår luft, våra möbler och våra kläder, mögel i hus, starka dofter, kosmetika, flamskyddsmedel mm. påverkar också hälsan. För att främja sin hälsa gäller det att vara medveten om vilka produkter vi omger oss av och hur de kan påverka vår hälsa.

Det är viktigt att se till att man sover tillräckligt, oftast är sömnen det första som reduceras i en stressig period i livet. Träning och hålla i gång kroppen är också viktigt för hälsan och att träna i naturen har många hälsosamma fördelar. Att meditera har också främjande egenskaper på hälsan.

Psykologiska faktorer spelar stor roll både på välmående men också på hälsan, hur man har det på jobbet, med sin partner, med sin familj, ekonomi mm. Att främja för att omge sig med människor som ger positiv energi i stället för att ta positiv energi är viktigt för att bibehålla sin hälsa.

Allting vi gör har antingen en positiv eller negativ påverkan på vår hälsa. Så ta hand om din hälsa och din kropp, du har bara en.

Anette Selberg