Trögt lymfsystem

Din hälsa har aldrig varit viktigare.

Därför lyfter vi i dag om hur viktigt det är att ha ett välfungerande lymfsystem för att kroppen ska kunna försvara sig mot infektioner av olika slag.

Vad är ett lymfsystem?

Lymfsystemet är som ett nätverk av motorvägar för att transportera sopor ur kroppen och deltar i kroppens försvar mot infektioner och bakterier. Tyvärr är lymfsystemet ett förbisett och till och med även ett underskattat system, vilket är konstigt eftersom några av de viktigaste områdena där lymfsystemet stöder kroppen inkluderar är någonting så viktigt som immunförsvaret.

Försvar mot infektion

Lymfsystemet är bäst känt för sitt försvar mot infektion och sjukdom. Lymforgan och lymfkörtlar filtrerar lymfvätska och tar bort bakterier, virus och andra gifter från kroppen. Dessutom är lymfsystemet mycket viktigt för att absorbera olika näringsämnen. När lymfsystemet inte fungerar kan många saker gå fel. Eftersom det är så viktigt för immunfunktion kan ett trögt lymfsystem göra dig mer mottaglig för olika infektioner.

Några symptom på ett trögt lymfsystem är:

Återkommande förkylningar och virusinfektioner

Svullna körtlar inklusive mandlar

Lymfödem (svullnad i armar eller ben)

Fibros

Vissa tillväxter på grund av okontrollerad celldelning (brist på naturlig programmerad celldöd)

Boosta lymfsystemet:

Många hävdar att lymfsystemet saktar av ju äldre vi blir. Den goda nyheten är att du själv kan göra mycket för ditt lymfsystems välmående, på enkelt och billigt sätt. Ett förslag är torrborstning. Torrborstning tros stimulera cirkulation och lymfflöde och är en teknik som har används i århundraden.

Det finns även ett antal örter som kan bidra till att främja lymfflödet genom att minska inflammation och / eller fungera som ett diuretikum. Maskrosblad, nässlor och persilja är mina favoriter.

Lymfatisk massage

Bröst är mycket höga i lymfatiska tunnlar och stagnation kan manifestera sig i form av ömma eller fibrocystiska bröst. Massage av hals och ansikte är också mycket effektivt.  Här kan du läsa mer om Anettes lymfmassage. 

Drick tillräckligt och studsmatta

Att inta tillräckligt med vatten är också väldigt viktigt. Vatten är A och O, är du uttorkad kan inte lymfvätskan fungera optimalt. Slutligen kommer jag med ett tips som också är populärt och sägs vara välgörande för lymfsystemet, nämligen att hoppa studsmatta! Det sägs att hoppandet på studsmatta fungerar som en pump för lymfsystemet och hjälper kroppen att göra massor av immunförstärkande lymfocyter.

Vill du läsa mer om lymfsystemet kan du läsa här.

Svullen i ansiktet? Påsar under ögonen? Det kan bero på trögt lymfsystem. Läs gärna mer om min ansiktsbehandling med lymfdränerande effekter här, Facial gua sha.

Kontakta mig om du vill prata mera om lymfsystemet.

Läs gärna mer om  lymfsystemets funktion här.