Trädkramare och trädens positiva effekter på hälsan

De positiva effekterna av att krama ett träd!

I dag tänkte jag dela med mig av en vana som jag har, aningen ovanlig faktiskt, samtidigt så lättsam att det är någonting som jag gör några gånger i veckan faktiskt. Någonting som varje löparrunda i skogen startas och avslutas med. Stretching? Ja, det också. Men först kramar jag ett träd!

Men gud vad löjligt, kanske en del av er tycker. Ja, det må så vara. Men ni anar inte hur hälsosamt det är att omfamna ett träd. Ett träd besitter en enorm kraft med sina rötter djupt förankrat i marken och genom att krama trädet, känns det som att jag får den kraften av trädet.

 Där det finns ett träd finn det även syre och liv

Vetskapen av att vara ute i skogen och att krama träd har positiv påverkan på oss människor går långt tillbaka och många studier visar hur hälsosamt det är både mentalt och fysiskt att ha kontakt med växter och träd. Enligt Tao tillför olika träd olika egenskaper hos oss människor och Tao anser att trädet är en grundläggande del av våra liv. I tusentals år har österländska kulturer talat om de fysiska och mentala fördelarna med att krama träd och vara i kontakt med skogen.

Positiv energi och terapeutisk kraft

Forskaren Matthew Silverston har utfört en studie i ämnet och publicerade en bok vid namn Blinded by Science. I den utvecklar han en intressant teori om fördelarna med att krama och vara i kontakt med träd. Han visar att vara bland träd och krama träd förbättrar koncentrationen, kan lindra ångest och hjälpa oss att frigöra negativa tankar.

Utmattningssymdrom tenderar att bli bättre vid daglig vistelse i skogen och att krama ett träd sägs lindra huvudvärk och träden har positiva effekter på hyperaktivitet och psykisk sjukdom och depression.

Immunförsvaret blir bättre

En 90 minuters promenad eller träningsrunda genom ett skogslandskap två gånger i veckan kan förbättra ditt immunförsvar med 46%. Detta har japanska forskare vid Nippon Medical School just rapporterat. Självklart blir immunförsvaret bättre av träningen i sig själv, men den höga procenten uppnås just vid träning i skog.

Minnet förbättras

Vid universitetet i Michigan kom man fram till att bara genom att vara i närheten av naturen, exempelvis genom att se träd fick försöksgruppen upp minneskapaciteten med 20 %. Det som visade sig mest effektivt var att sitta utomhus under ett träd, men en krukväxt på skrivbordet hade faktiskt liknande effekter.

Tips! Visste ni att det finns en ört som också har bevisade effekter på minnet? När jag ska studera eller skriva har jag alltid lite eterisk rosmarinolja på mina handleder, eller helt enkelt en kvist rosmarin bredvid datorn. Det hjälper både koncentrationen och minnet på traven. Enkelt och doftar ljuvligt!

Trädterapi

Trädterapi börjar bli mer och mer vanligt och flera böcker är skrivna i ämnet. Jag tänkte passa på att tipsa om en underbar bok som heter Shinrin yoku: bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi skriven av Yoshifumi Miyazaki. Begreppet shinrin yoku eller ”skogsbad” myntades i Japan på 1980-talet och betyder bokstavligt talat att bada i den atmosfär som finns i skogen. I boken guidar den japanske forskaren Yoshifumi Miyazaki dig i hur man utövar shinrin yoku.

Vitaminer från luften

När jag är i skogen känns det som att jag absorberar vitaminer från luften. Alla växter har massor av negativa joner inom sig och när du är i kontakt med dem sägs det att växterna kan rensa ut dina elektromagnetiska gifter i kroppen och det gör att du mår bättre.

Strålning och stress bland annat fyller oss med positiva joner och gör så att vi blir irriterade, trötta, håg och energilösa. När vi är i kontakt med skogen så neutraliseras de positiva jonerna. Samma positiva egenskaper får man genom att gå barfota (jorda sig), någonting som jag också innerligt rekommenderar.

Nu förstår du kanske min lilla vana jag har, att krama träden. För mig är det ett positivt sätt att starta och/ eller avsluta en promenad eller springtur i skogen. Det kostar ingenting, kräver inga förkunskaper och är jättelätt. Är du en trädkramare? Dela gärna med dig av dina tankar och om du har något speciell feel good vana i skogen.

För att få mer hjälp att finna sitt ”lugn” kan du boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans per telefon, igenom under 60 minuter, på vad som skulle kunna hjälpa dig att hitta ditt lugn igen.

Här kan du läsa ett annat populärt inlägg om att  meditera i naturen och dess fördelar