Smärta i bröstkorgen

 

Smärtor i bröstkorg

Smärtor i bröstkorgen är något de flesta upplever ibland. Att få ont i bröstkorgen kan komma plötsligt och skarpt eller långsamt och molande. Ibland tilltar värken snabbt och sprider sig ut genom armar och ben, eller så riktar den sig mer inåt och känns i mage, lungor och kanske i området kring hjärtat.

Bröstkorgen innehåller nerver, muskler, leder och inre organ som alla kan ge upphov till smärta av olika anledningar. Lyckligtvis är förklaringen i de flesta fall ofarlig. En av de vanligaste är att musklerna i bröstkorgen gör ont för att man har ansträngt dem mer än annars. Många som tränar mycket kommer till mig med träningsvärk runt bröstkorgen. Då  kommer mina behandlingar med koppning och idrottsbehandling med gua sha väl på plats för att få bort stagnerat blod och mjölksyraansamlingar.

Smärta i bröstkorg efter genomgåen infektion? Tungt att andas? Andfådd? Läs mer här. 

En vanlig orsak till bröstsmärtor är inflammation i broskövergångarna mellan revbenen och bröstbenet. Men smärtorna kan även bero på en tumör, cysta, infektion, blodpropp, fraktur, förslitningsskada eller ångest eller något annat.

Om man upplever en stark, tryckande smärta i bröstet kan vara symtom på kärlkramp eller hjärtinfarkt och då är det viktigt att söka vård. Även psykisk spänning kan skapa en känsla av smärta eller obehag i bröstet. Då kan lugnande örter komma väl på plats. Om du känner dig orolig, spänd, har sömnproblem eller ångest, kan du boka tid hos mig för en örtkonsultation per telefon. Många av mina kunder är förvånande över hur verksamma örterna är och mycket tacksamma över mina råd.

Revben

Revbenen består av ben som utgår från ryggraden och löper framöver och något nedåt, som en båge mellan bröstbenet och ryggraden. Revbenen har som främsta uppgift att skydda de inre organen i bröstkorgen. Revbenen rör sig när vi andas, när vi vrider eller böjer på kroppen och vid rörelser med överarmarna.

De tio översta revbenen sitter fast dels mot benutskott på bröstkotorna, och dels mot bröstbenet (sternum) genom revbensbrosk. I övergången mellan revbenen och bröstbenet finns en broskdel som utgör en elastisk bro – en slags led (kostokondral led) mellan bendelen av revbenen och bröstbenet. De nedersta två revbenen slutar öppet och fäster inte i några andra strukturer.

Revbensbrott

Vid långvarig hosta eller vid exempelvis en olycka, med slag eller fall mot bröstkorgen kan ett revbensbrott uppstå. Det innebär att ett eller flera revben har spruckit eller gått av. Ett brutet revben läker av sig själv, men det kan ta en till två månader. På det ställe där benet har läkt kan det bildas en liten ofarlig knöl. De allra flesta som bryter ett revben behöver inte söka vård. Smärtan brukar gå över av sig själv inom ett par veckor.

Om bröstkorgen

Thorax, bröstkorgen, bildar en skyddande korg runt hjärtat, lungorna och andra inre organ. I bröstkorgen fäster också muskler som är viktiga för andningen. Bröstkorgen består av de tolv bröstkotorna, bröstbenet och tolv par revben. Det mest hållbara benet, bröstbenet, är direkt ovanför hjärtat och är i genomsnitt omkring 17 centimeter långt, något längre hos män än hos kvinnor. Bröstbenet är så hållbart att man måste använda en särskild bensåg för att klippa upp det för att kunna öppna för operationer eller obduktioner.

Bröstbenet består av tre delar, den översta delen, bröstbenshandtaget, manubrium sterni). Nedanför manubrium ligger bröstbenets kropp corpus sterni och i övergången mellan dessa två ligger bröstbensvinkeln.

Varmt välkommen, och du, ta hand om dig!

 

 

Referenser:

Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 227

Internet:

Hämtat den 14 januari 2019 https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/ortopedi/patientinformation/rygg-nacke-brost/kostokondrit/

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Ont-i-brostet/

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Kroppen/Rorelseapparaten/Skelett-och-leder/

Hämtat den 14 januari 2019 http://www.wcbbf.org/12/2012/11/om-mUnniskans-brostkorg.html

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Revbensbrott/

Hämtat den 14 januari 2019 https://www.kry.se/fakta/ont-i-brostkorgen/

Hämtat den 14 januari 2019 http://www.sirisoas.se/sv/blogg/kroppen-runt/brostkorgkroppenruntpa24dagar/