Vad är kortisol och hur påverkar kortisol kroppen?

Kortisol är ett livsviktigt hormon. Kortisol är ett hormon som även kallas för ”stresshormon” som produceras från kolesterol i binjurarna, belägna på toppen av varje njure. Kortisol har en mängd olika funktioner i kroppen. Några av de kroppsfunktioner som kortisol hjälper till med är bl.a. att se till att levern kan reglera blodsockernivån och att kroppen håller ett jämnt blodtryck.

Kortisol har liten betydelse för regleringen av kroppens ämnesomsättning under normala lugna förhållanden. Men kortisol är ändå ett livsviktigt hormon eftersom om man inte har kortisol så sjunker plasmakoncentrationen av glukos dramatiskt under långvarig stress och svält.

Om det inte finns kortisol har glukagon liten förmåga att motverka ett glukosfall och när glukosnivåerna i kroppen sjunker under den normala nivån ökar binjurarnas produktion av kortisol. Alla metabola effekter av kortisol är inriktade på att hindra att glukoskoncentrationen sjunker.

Kortisolet reglerar nämligen energi i kroppen genom att välja rätt typ och mängd av näringslösning (kolhydrater, fett eller protein) som kroppen behöver för att möta det fysiologiska krav som ställs på det.

Så påverkar kortisol kroppen:

Kortisol påverkar kroppens alla celler och har många olika effekter såsom

  • Kortisol stimulerar nedbrytningen av proteiner och fett så att koncentrationen av aminosyror och fettsyror i blodet ökar.
  • Kortisol är ett av kroppens viktigaste stresshormoner.
  • Kortisol hämmar DNA-syntesen och ökar proteinnedbrytningen i många vävnader.
  • Kortisol i höga koncentrationer har antiinflammatorisk verkan.

Hos mig som örtterapeut kan vi prata mer om detta ämne och hur vi kan hjälpa kroppen till bättre hälsa. Välkommen att kontakta mig  om du har frågor eller boka tid via boka direkt. Läs mer om konsultationen här.

 

Referenser:

Bok: Sand Olav, Sjaastad V Oystein, Haug Egil, Bjålie G Jan, (2007) Människokroppen (2nd edition), Liber AB s. 202–205, 434

Internet: Hämtat den 10 februari 2019 https://werlabs.se/halsokontroll/kortisol

Martina Johansson, författare. 2017. Kurera- hormonella obalanser på grund av stress. https://kurera.se/martina-johansson-kvinnor-har-mer-stressfaktorer-an-man/ (hämtat den 2 april 2019)

Redaktionen på Hjärnfonden. 2017. Psykisk ohälsa och stress. https://www.hjarnfonden.se/2017/12/vad-ar-stress-och-vad-hander-i-kroppen-nar-vi-stressar/ (hämtat den 2 april 2019)