Ingefära mot mensvärk och illamående och magbesvär

Ingefära kan användas vid illamående, magbesvär, inflammation, kraftig menstruation och mensvärk.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar  ***

Ingefära (Zingiber officinale) har använts i matlagning och naturmedicin i tusentals år i Kina, Japan och Indien. Modern användning av ingefära fokuserar framförallt på ingefärans antiemetiska effekt, dvs mot illamående. Det kan hjälpa vid graviditetsillamående och även vid cellgiftsbehandlingar och åksjuka.Ingefära har också en positiv effekt på matsmältningen, det främjar peristaltiken och skyddar magens slemhinna.

ingefäraIngefära har traditionellt rekommenderats mot besvär relaterade till menscykeln eftersom det är kramplösande och antiinflammatoriskt. Kvinnor som har mycket värk och kramper vid mens kan ha stor nytta av ingefära. Det kan även lindra matsmältningsbesvär och diarré som en del kvinnor kan uppleva i samband med mens särskilt vid myom och endometrios.

En studie (1) publicerad 2014 visade att 250mg torkad ingefära tre gånger om dagen under menstruationen (under totalt 4 dagar per cykel) dramatiskt minskade kraftiga blödningar hos unga kvinnor. Den största skillnaden noterades under den andra månaden. Ingefära användes av testgruppen under tre cykler i rad.

Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som är involverade i flera processer, tex inflammation, blodkoagulering och sammandragning av glatt muskulatur. Vid menstruation utsöndras prostaglandiner för att livmodern ska dra ihop sig och stöta ut slemhinnan (endometriet). Kvinnor som bildar mer av de proinflammatoriska prostaglandinerna PGE2 och PGF2 alfa, blöder ofta mer än normalt (menorragi).

 

Ingefära har viss antiinflammatorisk effekt som påminner om ibuprofen och andra antiinflammatoriska läkemedel som ofta används för att behandla mensvärk och kraftiga blödningar. Ingefära blockerar också på enzymatisk väg bildandet av prostaglandiner vilket kan ge en smärtlindrande effekt och minska blödningens omfattning vid mens.

 

Referens:
1. Kashefi F et al. Effect of ginger (Zingiber officinale) on heavy menstrual bleeding: a placebo-controlled randomized clinical trial. Phytotherapy Research Sep 2014

 

Varning:
Använd inte mer än 1g per dag om du är gravid.

Avstå ifrån ingefära i två veckor före operation eftersom det kan ha en blodförtunnande effekt.

Ingefära ska inte kombineras med protonpumpshämmare (läkemedel som neutraliserar magsyra).

Ingefära kan sänka blodsockret vilket är viktigt att veta för diabetiker och för dig som använder läkemedel för att sänka blodsockret.

Svälj kapslarna med ca 2 dl vatten, annars kan det uppstå en brännande känsla i hals och mage.