Gluten och celiaki

” Gluten, från latinets gluten som betyder ”lim”, är ett sammanhängande, viskoelastiskt proteinartat material, som finns i vete och besläktade sädesslag som råg och korn. Gluten gör en deg elastisk och underlättar jäsning genom att den kapslar in koldioxid och andra gaser i små bubblor, vilket ger den slutliga produkten en seg konsistens.

Gluten består av hundratals proteiner och i dag klassificeras glutenproteinerna i tre stora grupper: svavelrika, svavelfattiga och de med hög molekylvikt. Gluten finns i vete, korn, råg och livsmedel som innehåller gluten är t.ex. bröd, pasta, kakor, bullar, en del kryddmixer m.m. Havre innehåller i sig innehåller inte gluten men vid vanlig fabriksproduktion finns risk för kontaminering med vete. Det finns även livsmedel som innehåller derivat av gluten, vilket används som förtjockningsmedel i exempelvis varmkorv, salladsdressing, fiskbullar, såser, men även i vissa ostar, kallskuret och godis.

Celiaki

Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Celiaki kallas också för glutenintolerans. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen är diarré, gaser i magen, trötthet och viktnedgång, men symtomen kan variera mycket.

Hos små barn är de vanligaste symtomen att de växer sämre än andra barn. Andra vanliga tecken på celiaki hos barn är magont, dålig aptit, järn- och vitaminbrist, illamående med kräkningar och diarré och/eller förstoppning. Hos vuxna kan symtomen också vara mer diffusa än hos barn; trötthet, viktminskning och depressioner kan vara symtom av celiaki. Magbesvär är vanliga hos vuxna som har celiaki, men liksom hos barn varierar symtomen från person till person. Vissa får diarré, förstoppning eller gasspänningar, medan andra saknar tydliga symtom.

Vad händer vid Celiaki?

Celiaki innebär att immunförsvaret reagerar mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn som kommer till tunntarmen. Reaktionen gör att slemhinnan i tunntarmen blir inflammerad och att tarmluddet så småningom försvinner. Tarmluddet finns på insidan av tarmen och tar upp näring från maten. När tarmluddet försvinner blir det allt svårare för kroppen att ta upp och behålla näringsämnen som finns i maten. Ju större mängder gluten som man får i sig, desto mer skadar man tarmen.

Vid glutenallergi kan man även få en tillfällig laktosintolerans, som beror på att tarmen tar upp laktos sämre när tarmluddet förstörs. Då kan man få diarré och bli gasig i magen när man dricker mjölk. Den här känsligheten för laktos försvinner när man börjar äta glutenfri mat.

Även om tunntarmen skadats av gluten behöver man inte alltid få några uppenbara mag-tarmbesvär, och det kan ibland verka som att celiakin gått över. Men så är det inte, celiaki är något man har hela livet.

Många upplever att de blir dåliga av att äta gluten, men vid undersökningar finns det ingen skada på tunntarmens slemhinna som vid celiaki. Detta tillstånd är ganska nyupptäckt och beror sannolikt på en reaktion mot ett annat ämne i spannmål än just gluten. Forskning pågår för att ta reda på exakt vilket ämne det är. Celiaki är inte en allergi och ska inte blandas ihop med spannmålsallergi. Spannmålsallergi förekommer hos barn och försvinner oftast när barnet blir äldre. Därför är spannmålsallergi ovanligt hos vuxna. Till min mottagning där jag arbetar som örtterapeut kommer många kunder med problem med magen. Vid ett flertal tillfällen har kunden blivit mycket bättre enbart genom att utesluta gluten. Värt att tänka på tycker jag. Som örtterapeut kan jag ge tips och råd för en bättre maghälsa. Här kan du kontakta mig

Varma hälsningar Anette

 

 

Referenser:

Citat och information hämtat den 7 mars 2019 https://sv.wikipedia.org/wiki/Gluten

Hämtat den 7 mars 2019 https://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/

Hämtat den 7 mars 2019 https://www.celiaki.se/celiaki/symptom/

Hämtat den 7 mars 2019 https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/produktion-av-livsmedel/allergener/spannmal-som-innehaller-gluten