Giftiga leksaker i barnens rum!

massa plastleksaker på ett bord

Gifter i barnens rum!

Efter alla era positiva hurrarop efter mitt förra inlägg om platsbantning i köket, tänkte jag nu bjuda in er i barnens rum. Hur ska man göra för att undvika att utsätta barnen för massa gifter och kemikalier?

Här tänkte jag ge dela med mig några av mina bästa tips.

Barens leksaker

många plastleksaker i en hög
Leksaker innehållande ftalater utsöndrar hela tiden de giftiga ämnena, inte bara när de används eller när barnen stoppar leksakerna i munnen, utan även när leksakerna inte används.

Det första jag skulle föreslå är något så enkelt som att faktiskt rensa ut bland barnens leksaker!

Undvik mjuka plastleksaker och ta bort sådana som är tillverkade före år 2007. Så Bye Bye My Little Pony sparade från 90-talet. För att få plasten mjuk och smidig användes ftalater och innan de blev förbjudna var de vanligt i gamla leksaker. De ämnena kan läcka ut ur materialen och tas upp av kroppen. Flera ftalater misstänks vara hormonstörande. Leksaker innehållande ftalater utsöndrar hela tiden de giftiga ämnena, inte bara när de används eller när barnen stoppar leksakerna i munnen, utan även när leksakerna inte används. Ftalaterna läker ut, samlas i damm som sedan barnet andas in. Därför är det extra viktigt att dammsuga och våttorka barnens rum, även bakom sängen. Vi försöker ha bra förvaring så rummet är så lättstädat som möjligt.

Gosedjur

Sover barnet med massa gosedjur? Är de flamskyddade? I så fall kan det vara en bra ide att låta gosedjuren få sova i en annan säng, i ett annat rum. Tänk på att gosedjur ofta är gjorda av syntetmaterialet polyester som kommer från olja. När polyester tvättas släpps små, små plastpartiklar ut med vattnet. Dessa minskar överlevnadsförmågan hos fiskar som äter upp dem.

Vädra

Jag vädrar barnens rum ofta. Mina barn är så små, de använder inte mycket sitt rum ännu och de flesta leksakerna har vi i vardagsrummet. (Ja, jag vet… Det känns … sådär…) Men en bra ide är att faktiskt ha leksakerna instängda i en låda med lock om de ska vara i sovrummet. Tänk på att barnen vistats många timmar i sitt lekrum om det samtidigt används som sovrum, det är flera timmar om dygnet som de inandas ”plast”.

Släng ut TV:n

Vi har inte heller någon elektronik i barnens rum, ingen tv, ingen dator. Inga gamla mobiltelefoner eller fjärrkontroller som de får leka med. På så sätt skyddar vi dem mot gifter som tungmetaller, bisfenol och flamskyddsmedel.

Kläder

Mina barns kläder är oftast gjorda av ekologisk bomull eller har Öko-tex märkning. Det senaste är egentligen inte en miljömärkning utan visar att mängden hälsoskadliga ämnen i kläder ligger under internationellt antagna gränsvärden. Jag undviker så långt det går plasttryck på kläderna, även om kläderna har eko-märkning. Jag får det inte riktigt att gå ihop. Sköljmedel är ett big no-no  hemma hos oss. Sköljmedel är ohälsosamt både för människor och naturen.

Många tycker faktiskt att sängen är det allra viktigaste att hålla giftfritt.

Och det håller jag med om!  Tänk så många timmar barnen faktiskt är i sin säng! Textilier, madrasser, soffor och byggmaterial ger alla ifrån sig som mest kemikalier när de är helt nya så en bra ide kan vara att försök blanda upp med gammalt. Lakan och sängkläder kan man köpa ekologiska för en relativt billig slant på exempelvis Jotex. Ekologiska madrasser brukar kosta en hel del tyvärr. Men kuddar och täcken med Öko-texmärkning går att hitta ganska prisvärt på Rusta. Tvätta alltid alla textilier innan användning. Detta gäller alla textiler, utan undantag och dina kläder med.

Väggar

Undvik tapeter med strukturbeläggning i mjuk plast och tänk på att välja en miljömärkt/vattenbaserad färg om ni målar om och vädra sedan ordentligt. Låt det gå en tid innan barnet flyttar in i ett nymålat rum.

Plastgolv

Plastgolv är jag starkt emot, särskilt PVC-golv då de läcker hormonstörande ämnen, vilket barn inte bör utsättas för. Rekommendationer brukar vara golv av linoleum, svenskt trä, kakel, terrakotta, mosaik, tegel eller sten. Måste jag byta alla golv nu, tänker du? Är inte detta lite fööör overkill?  Tja, enligt en nyligen gjord studie i Karlstads universitet kunde man tydligt se att gravida kvinnor hade högre mängder av tre utpekade ftalater jämfört med kvinnor i bostäder med andra golvmaterial i sin bostad. Så visst tar vi upp materialet från golvet, absolut. Ni kan läsa mer om studien här.

Mattor

Mattor i barnens rum; hemma hos oss har vi bra ullmattor, eftersom de mer sällan behandlats med flamskyddsmedel. Varmt och fint då barnen sitter på mattorna då de leker med sina leksaker.

Luftrenande blommor

Fredskalla i vit kruka
Luftrenande blomman Fredskalla

Ett enkelt och billigt tips är att ha en luftrenande blomma i sovrummet, som exempelvis Fredskallan (Spathiphyllum alana). Utöver att plocka upp koldioxid så bidrar den till att dra åt sig andra ämnen i luften, sådant som exempelvis kommer från lim i våra möbler eller lösningsmedel av olika slag. Men tänk på att ha den placerat på ett sådant sätt att barnen inte kan äta av blomman eller av jorden, eller på något sätt kan dra ned blomman och få den och krukan på sig.

Okej, måste vi byta golv och slänga allt vi har kanske du frågar dig nu? Se mina förslag som ett ” steg-för-steg” och det är bättre att du gör någonting, än ingenting!

Jag tänkte beta av rum för rum tillsammans med er. Här på bloggen hittar ni nu kök och barnrum, mera kommer snart. Vad har ni för tips på hur man gift och kemikalie-eliminerar barnens rum? Hit me:) Visste ni förresten att det finns många örter som hjälper kroppens egen utrensning och avgiftning? Örter som kan hjälpa levern (vår avgiftningscentral) att fungera bättre? Vill du få tips och råd hur du kan avgifta kroppen? Kontakta mig som örtterapeut så kan vi prata mera!   Vi hörs i nästa inlägg min kära läsare! Ha en fin dag!