Frågor och svar OCM

ocm

Sammanställning av vanliga frågor angående OCM.

I tidigare inlägg skrev jag om varför jag tycker så mycket om OCM. OCM är förkortning för Oil Cleansing Method vilket innebär att man använder vegetabiliska oljor som rengöring. Det inlägget kan du läsa här. Nedan kommer en sammanställning om vanliga frågor om OCM.

Funkar det att använda OCM varje dag? Och både morgon och kväll?

Ja absolut, det går utmärkt att tvätta huden med OCM dagligen och är det vi rekommenderar. MEN vi rekommendera endast att tvätta på kvällen och inte på morgonen. På morgonen hoppar vi över rengöringssteget för att skona huden och går direkt på återfuktning och insmörjning.

Blir jag inte fet av att använda olja som rengöring?

En olja kan kännas kladdig om du inte är van, men du använder en relativt liten mängd olja som du masserar på ansiktet som ett lösningsmedel, dvs oljan ska lösa upp produkter och smuts på ansiktet, inte gå in i huden. Därefter tvättar du bort all olja med svampen. Efteråt känner du dig inte alls fet utan ren och fräsch. Om du känner dig fet efteråt, tvätta en extra gång med rengöringssvampen så att du verkligen får bort all olja. Många förknippar dock en ren känsla med en torr stramhet som kan uppkomma efter en löddrande rengöring, detta är inte alls bra för huden. Huden ska kännas elastisk och fräsch, inte torr & stram efter rengöring.

Kan jag med acne & finnar använda rengöringsolja?

Om man tittar på internet ser man att OCM används just av många personer med acne och finnar just pga att det är en så skonsam men balanserande rengöringsmetod. Istället för att använda en uttorkande rengöring som triggar en ökad talgproduktion kan en rengöringsolja hjälpa till att balansera talgproduktionen vilket ofta resulterar i en hy med mindre utbrott och inflammation. Sök gärna också på internet på OCM och acne så kommer du få läsa om mångas positiva upplevelser av just OCM för acne.

Funkar OCM även för en torr hud?

Ja absolut funkar det utmärkt för en torr hud. Det är ju t.o.m skonsammare för en torr hud än en löddrande rengöring. Om du däremot upplever att du lösgör för mycket fett från huden med en rengöringsolja, massera lite mindre duktigt eller var mer noggrann med fuktsteget efter rengöringen. Du kan också testa att använda en bomullsrondell för att avlägsna rengöringsoljan istället för en svamp.

Kan det bli en utrensningsprocess när jag börjar med OCM?

Ja, det kan det bli. Detta är självklart individuellt, vissa upplever en försämring i början med mer finnar och plitor, andra blir torrare och många känner sig superbra direkt. Hur din hud reagerar vet vi inte förrän du provat. Man brukar säga att man ska ge en metod 4 veckor innan man vet hur huden verkligen mår så håll ut. Om du blir fetare i huden med mer plitor, testa att rengöra mer noggrant och massera runt gärna 1 minut innan du tvättar med svampen. På oönskade finnar kan du badda en ÄVC-blandning (1 del äppelcidervinäger + 10 delar vatten). Om du blir torr, testa att följa råden ovan

Kan inte olja klogga igen mina rör i badrummet om jag använder det varje dag?

Jo, olja kan såklart klogga igen rören, men man ska upp i ganska höga nivåer olja för det. Mitt tips är att du därför då och då i förebyggande syfte (ca 1 gång per månad) gör en rensning. Det innebär att du blandar bikarbonat och vinäger och låter fräsa i avloppet i handfatet. Avsluta med kokande hett vatten som du häller ner. Ett naturligt och miljövänligt sätt att rensa rören! Även utmärkt för hårrester och diverse annat som hamnar där.

Vad använder jag efter en OCM rengöring? Behöver jag smörja in mig?

OCM är själva rengöringsrutinen och efter rengöring kommer återfuktning och insmörjning. Den rutinen som vi rekommenderar är en trestegsrutin där OCM är steg 1.

  • Rengör ansiktet med cleansing oil, tvätta bort med svamp
  • Spraya ansiktet med Flower Water
  • Smörj in huden med Facial Oil och/eller Oil Serum

Vi på Anette Herbalista är stolt återförsäljare till Organics by Sara.