Ofta förkyld? Alltid snorig?

Förkylning, finns det något tråkigare? Långdragna, sega, snoriga dagar huttrandes under täcket? Blir du ofta förkyld?

Är du intresserad av att boosta dig och ditt immunförvar? Hur? Genom den fanatiska örten Echinacea!

Echinacea är den mest kända och studerade medicinska örten för att stimulera immunsystemet och den är en riktig favorit hos mig. Den är särskilt känd för stimulering av immunsystemet, hjälpa till att undvika och förkorta förkylning och som ett effektivt botemedel mot influensa, och den fungerar verkligen!

Min rekommendation är alltid att ha en tinktur av denna växt hemma i badrumsskåpet. Ta den så fort de första förkylningssymptomen dyker upp, så kan du i många fall rent av mota bort förkylningen ”i dörren. Och blir du sjuk ändå, så brukar örten förkorta sjukdomstiden, ofta med flera dagar!

Förkylning heter på läkarspråk akut rinofaryngi och det är Rinoviruset som är det vanligaste smittämnet vid förkylning. Det finns minst 100 undergrupper av denna virustyp och därför har kroppens antikroppar som bildas vid infektionen en begränsad förebyggande effekt vid senare infektioner. Andra mindre vanliga orsaker är adenovirus, RSV (respiratoriskt syncytievirus), Coronavirus, Influensavirus och Parainfluensavirus. Dock är RSV och adenovirus frekvent orsak till förkylning hos småbarn och ofta får de öroninflammation efteråt.

Smittan är luftburen droppsmitta, exempelvis då man pratar, nyser eller hostar, men även kontaktsmitta förekommer. Inkubationstiden brukar vara 1–3 dagar och man kan smitta andra människor så länge man är snuvig.

Symtom på förkylning är:

  • Nästäppa
  • Rinnande näsa
  • Strävhetskänsla och ont i halsen
  • Hosta
  • Ibland feber, ofta efter någon dag
  • Ont i huvudet

Drabbas du ofta av förkylningar? För att få mer hjälp att boosta sitt immunförsvar kan du boka tid hos mig för en stärkande aromamassage där flera av örterna är kända att stötta immunförsvaret eller varför inte en gua sha massage? Det finns flera olika publicerade studier som visar hur gua sha skrapmassage påverkar immunförsvaret positivt. Massagen brukar hjälpa lymfystemet igång ordentligt, vilket i sin tur gör oss mer motståndskraftiga och de återkommande förkylningarna brukar avta.

Något som också kan vara bra är att under en örtterapi-konsultation gå igenom tillsammans per telefon, under 60 minuter, vad som skulle kunna hjälpa dig att boosta din kropp. Klicka här för att boka. 

 

Varmt välkommen!

 

 

Referenser:

Docent Åke Reimer. 2018. Näshälsan Höllviken AB, (www.nashalsan.se) Rinofaryngit, akut (förkylning). https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=3415 (hämtat den 11 maj 2019)