Fem tips på hur du minskar din stress

Stress stress stress..

Visste ni att i Sverige stressar vi mer än något annat land i hela Europa?  Det visade en studie gjord av Europeiska arbetsmiljöbyrån år 2015. Det är ingen vidare bra merit. Dessutom är över 30 000 svenskar är sjukskriva i dag på grund av stressrelaterade sjukdomar! Stress är ett ämne som måste tas på allvar, många människor är stressade och inser det inte själva. Vilka är de faktorer som orsakar så mycket stress idag egentligen?

Vi får mer och mer problem med sömnen, huvudvärk, känner oss lättirriterade och svårare och svårare att koppla av. Ångest och nedstämdheten börjar hägra i vår kropp och så småningom brister det. Vi har försökt hinna med alla möten, alla email, alla sociala aktiviteter men till slut känner vi att nu går det bra inte mera.

Till slut säger kroppen, hjärtan och hjärna ifrån. Vi måste S T R E S S A  av!

Här kommer mina bästa tips på dagliga rutiner för att stressa av och gå ner i varv:

Bli din bästa vän!

Du är din allra bästa vän, den du kommer ha hela livet. Trots det faktumet, upplever många att det är en katastrof att vara hemma själv en lördagskväll, helt ensam. Visst kan det vara härligt att umgås med vänner, men att umgås med sig själv ska upplevas lika härligt det med. Om det inte är så;  SE TILL att det blir så. Lär dig lyssna på dig själv, dina tankar och din själ, utan allt brus och distraktioner från omgivningen. Prata med dig själv, utforska dig själv. Vad drömmer du om? Vad längtar du efter? Vilka hinder måste du ta dig förbi för att komma dit du vill? Utvärdera dig själv, på ett positivt sätt. Njut av tystnaden, stäng av alla poddar, Tv:n, radion, Spotify och datorer. Lyssna på dina tankar.

Meditera!

Meditation är en uråldrig teknik som alla kan lära sig och det är helt gratis. Den som mediterar går in i ett tillstånd av fullständig avslappning, där både kropp och själ får ro. Det kan vara lite svårt från början, med du lär dig allt eftersom.

När jag mediterar glömmer jag bort mina problem och stressmoment för en stund – och den lugna effekten jag får brukar sitta sitta kvar i kroppen flera timmar efteråt. En del lär sig tekniken snabbt, en del behöver träna några gånger.

 

Sov tillräckligt!

Det första vi drar ner på då vi är stressade är sömnen. Vi har så många saker vi ska hinna under dygnet och för att hinna lägger vi oss senare och senare. För några år sedan så var det vanligt för mig att gå och lägga mig runt ett på natten och stiga upp kl. fem på morgonen. Jag hade så många saker jag bara måste göra så 4 timmar sömn, det var det jag kunde ” offra”.  Så fel jag hade.

Man bör som vuxen sova minst sex timmar om natten, men gärna 7–8 timmar. Många ” slappnar av” en timme eller två framför tv:n eller på sociala medier, men för att kroppen ska återhämta sig måste även hjärnan vila, vilket den inte gör medans du slösurfar eller kollar på TV. Släck lampan och lägg dig ner och sov!

Träna!

Lär dig respektera hjärnans behov av återhämtning.Träning och rörelse är något av det bästa du kan göra för ditt välmående. Om du konditionstränar ordentligt cirka 30 minuter om dagen, kommer du märka att din kropp kommer att hantera stresshormonerna bättre, ja hela ditt allmäntillstånd och sömn blir bättre.

 Lär dig säga nej!

Nej, du måste inte vara med på ALLT. Lyssna på din kropp och lär dig att säga nej. Utan att linda in dina svar, komma med undanflykter eller förklaringar. Nej tack, helt enkelt.

Att kunna säga nej är lika viktigt som att säga ja. Det är en befriande känsla, från början lite skrämmande, men hälsofördelarna när du är ärligt mot dig själv och dina känslor väger över. Att sitta och våndas över att gå på en tillställning dit du egentligen inte vill gå på, det ska inte du hålla på med. Du ska ägna dig åt saker som får dig att må bra.

Ta hand om dig, lyssna på din kropp. Tillåt inte att stressen tar över dig och din vilja. Koka en kopp gott, lugnande örtte och ta det lugnt! Hoppas att några av mina tips kan hjälpa dig i fall du stressar mycket.

För att få mer hjälp att finna sitt ”lugn” kan du boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans per telefon, under 60 minuter, på vad som skulle kunna hjälpa dig att få tillbaka ditt lugn. Klicka här för att boka

Ha en fin vecka.