Eterisk olja: Mejram

Mejram (Origanum majorana) har en träig, kryddig och kamferliknande doft. Mejram är en småvuxen, aromatisk växt, vars mycket små, vita eller rosa blommor sitter i täta, runda, axlika samlingar.

Antikens romare och greker använde gärna mejram till hederskransar. Egyptierna använde den i sina balsameringsoljor, långt tillbaka använde grekiska läkare mejram som motgift mot förgiftning, och1600-talets örtkännare, Culuper, ansåg att mejram var en nervlugnande ört.

Mejram är en rogivande olja med värmande effekt på både kropp och själ. Den lugnar spända muskler efter träning och är gynnsam vid tillfälliga nervösa spänningar och populär i min aromamassage. Den hjälper mot huvudvärk, lugnar starka känslor som sorg och har positiv effekt vid rethosta. Dess kramlösande effekter är bra vid magknip, mensvärk, dålig matsmältning eller förstoppning. Den har antiseptisk verkan och blodtryckssänkande verkan.

Mejram ingår i min aromamassage och jag säljer även eterisk mejram så att du själv kan avnjuta dess verksamma effekter hemmavid.