Därför ska du meditera!

Meditation mot depression?

Vad kan vi själva göra för att må bättre? Vad gör meditationen gör för vårt välmående?  En allt större del av Sveriges befolkning äter idag preparat som antidepressiva, lugnande och SSRI.. I Västra Götaland där jag bor äter drygt tio procent av alla invånare antidepressiva läkemedel.

Siffror från Socialstyrelsen visar att år 2015 åt drygt 1,6 miljoner individer i Sverige (cirka 17 procent av befolkningen) psykofarmaka (samlad benämning på läkemedel som riktar sig mot psyket) med en stadig ökning år efter år. Med tanke på de mörka ovan presenterade siffrorna, tänkte jag i dag skriva om det allra starkaste verktyget som finns för att förändra vårt sinne och förbättra vårt välbefinnande, nämligen meditation. Genom att meditera minskar vi trycket, stressen och problemen som adresserar oss dagligen.

När vi mediterar ger vi utrymme för att återställa vår inre natur.

När jag kan brukar jag försöka meditera utomhus och andas in den friska luften och naturen. Jag lyssnar på alla ljud omkring mig, njuter av luften, blåsten eller regnet.

Här är några av fördelarna med meditation:

  • Hjälper till vila och slappna av.
  • Minskar blodtrycket.
  • Förbättrar minnet.
  • Förbättrar känslomässig stabilitet.
  • Hjälper till att öka personlig medvetenhet.
  • Underlättar och förbättrar sömnkvaliteten.
  • Förbättrar hälsan i allmänhet.
  • Avspänner muskelspänning.
  • Förbättrar koncentrationen.
  • Bidrar till att förbättra humör.

Fantastiska fördelar, eller hur? Meditation borde vara en vana i vår dagliga rutin om vi vill ha en bättre livskvalitet. Kanske bör vi tänka på att börja med att utöva meditation mer seriöst, som vi gör med införandet av en hälsosam kost eller motion i våra liv?

Planera in tid för meditation!

Dygnet har 1440 minuter, Hur många minuter tittar du på TV per dag? Hur många minuter spenderar du på sociala medier per dag? Hur många minuter mediterar du per dag? Har du verkligen inte tid för att meditera?

Hur kan vi börja med meditation om vi aldrig gjort det förut?

Meditation kan utföras var som helst, personligen älskar jag att meditera i skogen!

Meditation kan utföras var som helst, är helt gratis och du behöver inte köpa dyra redskap eller utrustning. När du vill komma i gång med meditation är ett bra första steg att läsa en bok om ämnet.  Ett annat tips är att gå på en meditationskurs. Det finns många gratis kurser, säkerligen i just din stad med! Googla runt eller fråga någon som du vet mediterar. Känner du någon som mediterar så fråga om han eller hon kan visa dig hur man gör, oftast brukar mediterande människor gladeligen lära ut tips och råd.

När jag började med meditation tyckte jag det var skönt att bara välja ett lugnt ställe där ingen kunde störa mig, sätta mig bekvämt och fokusera på min andning. Jag lyssnade på guidade meditationer (Youtube, Storytel mm.) och lärde mig meditation på så sätt. Vidare har jag gått i olika meditationskurser för att lära mig olika meditationstekniker, men det är inget måste.

Meditation hjälper oss att gå framåt.

Det viktigaste med meditation är att du är konstant, försök att meditera lite varje dag. Du kan börja med 5 eller 10 minuter. Välj ett lugnt ställe där ingen kan störa dig, sköna kläder som varken klämmer eller trycker och som håller dig lagom varm, sätt dig bekvämt med ryggraden och börja ta djupa andetag. Du kommer att inse att trots att du bara mediterar korta stunder kommer du snabbt märka dess resultat. Meditationen kommer att hjälpa dig att utveckla större tålamod och bättre koncentration. Med meditation kommer vi känna oss mer avslappnade, vi får större självacceptans och vi kommer inte att falla så lätt i negativa eller repetitiva tankar. Meditation hjälper oss att växa inåt och är stärkande för kropp och själ.

Meditera i naturen är ett hälsosamt alternativ att stärka andan.

Jag älskar att meditera i naturen. I mitt inlägg ”Trädkramaren” kan du läsa mer om fördelarna att vara ute i skogen och kombinerar du skogsvistelsen med meditation, ja då får du två ”hälsoflugor i en smäll”.

Meditation gör oss smartare.

En studie visade att personer som mediterar, har mer grå materia i hjärnan, vilket i grunden förbättrar förmågan att lära, att se saker från ett annat perspektiv och att behålla viktig information. Dessutom visar en studie att meditation kan minska smärta med 40% och minska uppfattningen av smärta med hela 57%.

Vad säger du kära läsare? Är det dags att göra en paus och göra en femminuters-meditation? Det tycker jag! Så see you later! Kramar i en hög!