Chaga- skogens svarta guld!

Supersvampen du bara inte får missa!

Hej kära läsare! I dag tänkte jag presentera närmare för er Chaga, har används som läkeväxt sedan medeltiden och brukar kallas ”Kungen av medicinalsvampar” Jag är så himla glad över mina fynd från skogsturen i morse!

Ni som följer min blogg och känner till min cancerresa, kanske vet att Chaga ligger min varmt om hjärtat. Sedan länge är Chaga använt just mot cancer, vilket jag också har gjort. I dag tänkte jag ta mig friheten att presentera denna underbara svamp! Håll till godo:)

Chaga, eller sprängticka som den heter på svenska, har genom tiderna fått smeknamn som ”Odödlighetens svamp”, ”Skogens svarta guld” och ”Gåvan från Gudarna”. Den har använts som medicinalväxt under flera tusen år för en lång rad åkommor och som en allmänt stärkande dryck.

Chagasvampen ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt och växer på björkar. Du kan hitta den förutom här Skandinavien även i Östeuropa, Japan, Korea, samt i de norra delarna av Nordamerika. Den är relativt sällsynt och hittas bara på ca 1 av 5000 björkar. Därför känns det lite extra gött just nu att jag har dessa i min ägo:) (Observera att du måste ha markägarens tillstånd för att plocka, Chaga ingår inte i allemansrätten)

Så glad för dessa små guldklimpar!

Chagas rika näringsinnehåll

Chaga har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar, vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, fytokemikalier, melanin, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD.

Några av Chagas hälsofördelar sägs vara:

Förbättrar immunförsvaret.

Bekämpar candida.

Skyddar celler mot skador orsakade av fria radikaler.

Ökar livslängden genom att sakta ner åldringsprocessen.

Behandlar kroniskt trötthetssyndrom.

Mot influensa och magproblem.

Hämmar mutationen av celler associerade med cancer.

Förbättrar matsmältningen.

Behandlar sår, diabetes, gastrit och inflammatoriska sjukdomar.

Källa till vitamin D2.

Inaktiverar strålning bättre än alla andra livsmedel och örter m.m.

Så använder du Chaga

Chaga finns att köpa både som bitar och som finmalet pulver. Bitarna ska kokas upp och sen ligga och dra i det varma vattnet så att man får ut alla nyttigheter. Jag brukar koka cirka 3 bitar i 1 liter vatten under en timme drygt. Man kan även köpa Chagapulver på olika hälsokostaffärer. Jag brukar ha kallt Chaga-te i morgonsmoothien; det är ett toppensätt att få en tvååring och en fyraåring att dricka massa nyttigheter. Har du prövat Chaga ännu? Skriva gärna dina erfarenheter.

Vill du prata med en erfaren örtterapeut om din hälsa? Då kan du boka tid hos mig, antingen för en konsultation på min mottagning i Frölunda eller för en telefonkonsultation. Vill du läsa mer om örtmedicin, kan du klicka här.

Tusen kramar till just dig!