Buller påverkar hälsan och tips för blodtryck

I Sverige beräknas buller varje år leda till 800 extra fall av hjärtinfarkt! Buller leder även till 900 fall av stroke och 42 000 fall av högt blodtryck.

Ni som följer min blogg vet att jag är naturfrälst. Jag har precis läst färdigt en rapport från Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset om sambandet mellan grönområden i stadsmiljö och hälsoeffekter.

***Inlägget innehåller sponsrad länk***

Buller kan leda till hjärtinfarkt!

I Sverige beräknas buller varje år leda till 800 extra fall av hjärtinfarkt! Buller leder även till 900 fall av stroke och 42 000 fall av högt blodtryck.

”I en rapport från Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset beskrivs kunskapsläget vad gäller grönområden och deras relation till hälsa men man har också särskilt undersökt hur det ser ut i Göteborg.

–  Man ser där en klar koppling mellan en ökad andel grönska nära hemmet och en minskad upplevd störning av buller vid samma bullernivå. Detta är viktig kunskap då det kan innebära att de negativa hälsoeffekterna av bullerstörning skulle kunna minskas genom beaktande av närhet till grönska för de boende vid stadsplanering, säger Annika Paladanius, ST-läkare och en av författarna bakom rapporten.”

Tips för hjärtat

42 000 fall av högt blodtryck på grund av buller!! Det är mycket. Det är många som hör av sig till mig angående hjärtat och då främst att de känner sig missnöjda med sin nuvarande blodtrycksmedicin. Att ge tips och råd utan att ha pratat med personen är vanskligt och kan vara direkt farligt. Då kan en konsultation komma bättre till hands. Dock kan jag tipsa om Q10. Det är ett kroppseget ämne som minskar med åldern, rökning, hård fysisk träning och av statiner bland annat.  Q- best 100 är en välabsorberad CoQ10 för kardiovaskulär, neurologisk och cellulär energiproduktion.

Q-Best 100 är koenzym Q10, som stöder normal hjärtrytm och kan hjälpa till att upprätthålla redan normalt blodtryck. Den patenterade ”kristallfria” formuleringen erbjuder överlägsen absorption.

Coenzym Q10 fungerar som en intracellulär antioxidant och är väsentlig för vävnader och organers hälsa. Det gynnar särskilt de celler som är mest metaboliskt aktiva, inklusive celler i hjärtmuskeln. CoQ10 främjar normal kardiovaskulär funktion, förbättrar blodkärlsfunktionen och är ett viktigt näringsämne för cellulär energiproduktion. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Det finns mycket information om Q10 på nätet, googla runt om du är intresserad.Och slutligen, en uppmaning till stadsarkitekterna och kommunerna: ha bullret i åtanke då nya bostadsområden planeras och varje gång som grönområden minskar!

För att få tips och råd för att finna sitt ”lugn” kan du boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage eller ayurvedisk massage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans per telefon, på vad som skulle kunna hjälpa din kropp till ökad välmående, för både sinne och hjärta. Klicka här för att boka

Ha en fin dag!