5 tips på hur du plastbantar ditt kök

Plastbanta ditt kök

I dag tänkte jag för lite variations skull, att vi skulle gå in i köket! Det är nämligen ett ställe där de flesta människorna spenderar en hel del tid. Det är också ett av rummen, tillsammans med barnrummet, som brukar innehålla en hel del plast. 

Det är också i köket, som plasten blir uppvärmd och deras giftiga ämnen kommer i kontakt med vår mat och våra kroppar. Jag anser bestämt att plast i kök inte hör hemma.

Om du läser detta och är medveten att du har massa plast hemma kanske du inte vet i vilken ordning du ska börja rensa. För att göra det lite lättare för dig  har jag förberett en plastbantarlista till köket med 5 huvudpunkter. Punkterna fixar du ganska så snabbt. Så tar du det allt eftersom. Bli inte stressad av projektet. Botanisera bland loppisar efter kemikaliefria material som glas, trä, porslin och rostfritt stål. När du väl har börjat går det lättare. Dessutom får du ett finare kök!

 

Plast som kommer i kontakt med värme är väldigt farligt för hälsan

1. Byt ut stekspadar, slevar, vispar mm.!

Det första du ska börja med är att titta i dina kökslådor. När de flesta öppnar sina lådor så ligger det ett gäng svarta stekspadar eller färggranna plastslevar av olika slag. Det är det första jag skulle ha bytt ut. Plast som kommer i kontakt med värme är jättefarligt. Jag kan faktiskt inte förstå hur de kan få säljas, personligen tycker jag att de borde förbjudas. Det finns ingen plast som är tillräckligt bra, hur mycket ”livsmedelsgodkänd” den än är, för att kunna värmas i samband med mat. Nej, tack, släng (på återvinning så klart) och köp i trä, bambu eller i något annat naturmaterial.

2. Byt ut din teflonstekpanna! På en gång. Tänk på småfåglarna!

Kastruller eller stekpannor i teflon kan innehålla giftiga ämnen,  ämnen som kan öka risken för olika tumörsjukdomar bland annat. Dessa ämnen vill du inte ha i din kropp.

Det finns jättefina, prisvärda, Eco-stekpannor, med ”anti-stick” känsla utan att vara teflon. Kom ihåg att även byta ut bakformar med teflon. Nu när du lika gärna är på gång, om du använder bakplåtspapper, se till att det är svanenmärkt för antistick-beläggningen i flera bakplåtspapper innehåller riktigt vidriga grejer som perfluorerade ämnen som är hormonstörande.

Vad menar jag med  ”Tänk på Småfåglarna” är att det sägs att småfåglar som bor i bur i köket måste man flytta på då man steker med teflonpanna, annars dör de av de giftiga osynliga ångorna som teflonpannorna avger! Vet inte om det är sant, men bara om det är 1 % sanning i det hela, är det tillräckligt själ för mig att byta alla stekpannor)

Förvara och värm din mat i glaslådor i stället

3. Släng alla plastlådor.

Ja, alla. Varenda en. Du kommer inte sakna dem sedan. Jag lovar. Matlådor i plast kan innehålla bland annat bisfenol A, som är riktigt skadligt för kroppen. När du värmer din mat i plast så finns det risk att gifter tar sig från plasten in i maten.

Kombinationen fet mat och plast är inte heller någon vidare hit. Fett brukar nämligen lösa upp kemiska ämnen i plast som sedan hamnar i maten. Det ska vi undvika genom att ha matlådor i rostfritt stål eller glas. Det är praktiskt, ekonomiskt i längden och snyggt! Fryser du in mat i glaslådor kom ihåg att lämna ett litet mellanrum i fall vätskan i maten expanderar. Det finns flera prisvärda ställen att köpa glaslådor på, exempelvis IKEA.

När du lika är i gång, byt ut alla dina skärbrädor i plast. Tänk alla bakterier som kan frodas i en hackig skärbräda! En träskärbräda är slitstarkare och brukar finnas i som antibakteriella modeller. Köp hela skärbrädor som inte är limmande. Eller varför inte en skärbräda i glas eller i marmor, de är maskindiskvänliga och ofta väldigt snygga också.

4. Hur dricker du?

Hur dricker du ditt vatten? Denna punkt handlar inte om huruvida du ska rena och filtrera ditt vatten (kanske ett annat inlägg:) utan jag undrar om du har en vattenkokare av plast? Byt ut den i så fall till rostfritt stål då hälsofarliga ämnen kan läcka vid höga temperaturer.

Jag passar även på att nämna, på tal om att dricka, att kaffe är en väldigt stark besprutad produkt och rekommenderar att köpa eko-kaffe. Har man inte möjlighet att byta ut alla sina varor till ekologiska, är kaffet, enligt mig, en produkt som man borde försöka byta ut. Men det var ett sidospår, nu till mera plastbanting.

5. Hur äter och dricker dina barn?

Barn som äter på ”söta barnserviser” är ofta gjorda av melaminplast (tallrikar, muggar och bestick) och det gör mig mörkrädd.

  Vi matar våra barn med en plast som oftast innehåller höga halter av formaldehyd!

Observera; detta gäller även ” kända” barnmärken, som man ”tror gott om”. Men plast är plast, och det ska bort.

Så länge mina barns sätt att säga ” tack för maten kära mamma” uttrycktes genom att putta tallriken i golvet fick de äta ur rostfria kärl (min syster sa att de såg ut som små hundskålar). Nu äter de från vanligt porslin. De gillar att äta från ”vuxentallrikar”.

Våra nappflaskor är av glas eller rostfritt stål med riktig bra napp. Bara för att det står att det är BPA-fria nappar, kan de innehålla annat skräp. Så köp med omsorg!

Samma sak med sugrör. Köp i rostfritt stål. Känns jättedyrt första gången. Men så mycket bättre för miljön och hälsan. Du sparar in kostanden allt eftersom du återanvänder sugrören gång på gång.

Detta var en början på plastbantning i köket, är du villig att ta första steget? Oroa dig inte, jag tänker också skriva om   hur man plastbantar sovrummet, vardagsrummet och barnrummet, så småningom kommer du ha ett underbart hus/lägenhet utan en massa giftig plast! Underart eller hur? Hoppas att du fann mitt blogginlägg av intresse och skriv en kommentar  om du har frågor eller  vill själv dela med dig av dina plastbantartips!:)

Ha det fint och lycka till! Vi hörs snart.