Selenbrist vanligt i Sverige och har samband vid hypotyreos!

Närmare en halv miljon svenskar äter medicin för underfunktion i sköldkörteln, de flesta av dem är kvinnor.

Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, är bland de vanligaste sjukdomarna i Sverige idag.

***Inlägget innehåller samarbetslänkar ***

”Nu visar ny forskning på samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen.
– Patienter med underfunktion kunde minska användningen av medicin när de fick i sig en beräknad rekommenderad dagsdos av selen, säger professorn Mikael Björnstedt.” (texten är taget från Kurera)

Selenbrist är vanligt i Sverige, då vi har selenfattiga jordar. Sedan länge vet vi att jod har en viktig funktion för sköldkörteln och dess hormoner, men att selen är viktigt för sköldkörtelns normala funktion är en nyare upptäckt.Vid långvarig selenbrist kan hormonproduktionen komma ur balans eftersom selen är nödvändigt för omvandling av sköldkörtelhormonet T4 (tyroxin) till den aktiva T3-formen (triiodotyronin).

För att fylla på ditt förråd är paranötter, solrosfrön, ägg, fisk, skaldjur och kyckling selenrika livsmedel. Selentillskott också.

Selenbrist påverkar
Mikael Björnstedt är överläkare och professor vid Karolinska Institutet där han leder en forskargrupp som undersöker hur selen kan förbättra cancerbehandlingar. Han berättat att det har gjorts flera studier och metaanalyser som visar att selen spelar en viktig roll för att sköldkörteln ska fungera normalt.

Om man har en långvarig selenbrist kan hormonproduktionen komma ur balans. Vid en underfunktion bildas för lite hormoner i sköldkörteln och det medför att kroppen går på lågvarv, hypotyreos. Då kan man uppleva att man fryser, trötthet, minnesproblem, förstoppning, sömnstörningar, muskelkramp, håravfall, torrt hår, sköra naglar, nedstämdhet och viktuppgång. Symtomen är relativt ospecifika och kan lätt blandas ihop med utbrändhet, stress och klimakteriebesvär. På Anette Herbalista via telefonkonsultationer kan du som lider av dessa problem, tillsammans med en örtterapeut gå igenom ditt hälsotillstånd. För mer information läs om örtterapi här.

Enligt Mikael Björnstedt, överläkare och professor vid Karolinska Institutet finns det studier som visar att patienter som tog medicin för sin sköldkörtelsjukdom kunde minska användningen av medicinen när deras dagsdos av selen uppnådde en beräknad rekommenderad nivå.

Mer om selen kommer jag att skriva i fler inlägg, tycker det är så intressant. Selen är en så pass viktigt mineral för våra kroppar, eftersom den hjälper till att boosta vårt immunsystem, verkar som en antioxidant mot inflammation, och spelar en nyckelroll för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning. Så mer upplysning om selen kommer, jag lovar:)  Eller vad tycker ni?

Prata om sköldkörtelproblem? För att boka en örtterapi-konsultation då klicka här för att boka

Önskar er en trevlig helg.

Artikeln från Kurera i sin helhet kan ni läsa här